След фалита на "Томас Кук": Такъв хаос не е имало от 15 години

Малкият и среден бизнес са заложници на туристическите гиганти
25 сеп 2019 15:29,
36
След фалита на "Томас Кук": Такъв хаос не е имало от 15 години

След фалита на британския туроператор "Томас Кук" българската туристическа индустрия може да очаква сериозни загуби на стойност десетки милиони. Изпитанието е много сериозно. Това каза доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“, пред Bloomber TV Bulgaria.

Още по темата

Thomas Cook са принудили наши хотели за тежки клаузи

"През последните 15 години не е имало такъв хаос. Той възникна благодарение на процеси, които много отдавна са се случвали в "Томас Кук". Вътрешните проблеми във Великобритания допринасят за разширяването на този ефект с фалити на дъщерни фирми в континенталната част".

"Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към тези гиганти, е заложник. Този фалит може да помете твърде много работни места и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, както и услуги като екскурзоводство", заяви Йорданов.

"Проблемите на транспортните фирми, хотелите и ресторантите са свързани с институции в България, които не гравитират около туризма. Не само Министерството на туризма трябва да се занимава със ситуацията. Българските хотелиери трябва да бъдат защитени".

"Българската администрация трябва да мисли за гаранционни фондове, които ще са свързани с промяна на законодателството. Така българският доставчик на услуги ще може при такива ситуации да си вземе парите за свършена работа. Подобен удар може да се повтори неколкократно във времето“, отбеляза гостът.

"Определено има напрежение между български хотелиери, транспортни фирми и крайните потребители. Туристите пристигат и няма кой да ги приеме, защото българските хотели не желаят вече да работят с "Томас Кук".

Милионите туристи, които бяха клиенти на "Томас Кук", сега ще бъдат привличани от нискотарифни фирми, прогнозира той.

"В момента е изключително важно как браншът ще се консолидира в съвместни искове. Ще сме едни от последните за вземане на парите, тъй като ще има твърде много граждани на други страни. С тяхното законодателство те по-леко ще решат казуса с възстановяване на средствата".

Според доц. Йордан Йорданов ситуацията ще направи по-сплотен българския бранш.

"Биха могли да се направят определени облекчения за хотелиерите. Една част от средствата, които трябва да се плащат, може да се минимизират от гледна точка на данъците", заяви Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той говори за предстоящата балканска среща на туристическата индустрия, която ще се проведе в курорта Св. Константин и Елена.

"Конференцията е в две посоки - какво може да направим заедно на Балканите, за да бъдем по-привлекателни за туристите от Европа и цял свят, както и за качеството на предоставените услуги".
 

Вижте целия разговор по Bloomber TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За хотелиерите остана хука на Томас.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На свободният пазар няма държавна помощ, като фалира някой друг заема мястото му.
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е началото на поредната световна криза, поне хотелиерите разбраха какво е да работиш цяло лято и на края да не ти платят, както те правят със служителите си.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецесията Започна. Ще видите какво чудо ще настаене когато енгилезите излезнат от ss. 70 % от търговията на ss е зависима от енгелизите. А ss фалират ли какво чудо ще настане в МутроТикволандия ще ви каже само един много умен който постоянно играе джобен тенис. Кук фалира и туризма на оная с малкият Нос даде фира. Ами като затворят енгелезите границата си и всички фирми които изнасят за там фалират. Представятели си какво чудо ще настане. Глад и зъби.
24
1
 
5
 
! Отговори
турист бг преди 4 години
До КартофчоПо принцип си прав, ама къде видя алея покрай морето???? Всичко са застроили и заградили. Ако има алея тя е пълна със сергии и морето нито се вижда нито се чува.
23
1
 
20
 
! Отговори
да преди 4 години
Значи така. Когато аз като турист искам почивка, хотелиерите искат предварително пари от мен. Когато Томас Хур :-) резервира, за тях огромни отстъпки, отложено плащане и блоуджоб. И ако задам въпроса ама защо така, отговора вероятно ще е :ти знаеш ли кои са Томас Хук и кой си ти бе ***" А сега правете като вятъра драги туроператори. И какво искате, аз селяка да плащам и за вашия гаранционен фонд? Айсиктир.
22
1
 
25
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Фалит на хотел означава, че друг ще го купи. Не разбирам какъв е проблема че държавата ще им опрощава нещо. Щом не са си направили сметката - фалират и който желае да влезе в бизнеса ще си купи хотела и ще продължи с плащанията както си е по законовите правила! Не знаят как се управлява такъв бизнес - докарват го до фалит и просле друг държавата т.е всички ние да им плащаме за глупостта им! Аз не съм съгласен! Идват избори и правителството да си опича акъла!
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранционен фонд искали - ами да са си го направили мутрите. Вместо нова кола, любовница, самолет, яхта и т.н., да си бяха заделили част от средствата за гаранционен фонд. Никой не е длъжен да им го прави. Това си е тяхна работа.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два месеца отложено плащане! Браво на вас "бизнесмени", сега си сърбайте супата!
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутроморието се тресе. Да си бяха къткали нашите туристи, ама не, пакетите за чужденци са двойно и тройно по-евтини от тези за българи. Сега ще намерите нов Кук на куково лято.
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пари се изпраха през тези хотели. Затова и са неизгодните договори, защото не са търсили печалба. Сега да се оправят. Те парите ги имат, само не са чисти все още, няма какво да ги жалим.
17
1
 
43
 
! Отговори
Тина преди 4 години
Когато шефа ми фалира и останах с шест неплатани заплати, енергото ми спря тока,банката ме притискаше за вноски по заема и то не беше голям остатъка1200лв ,ама ми разказаха играта и никой не ме пита как си изпращах децата на училище,Никой и не потърси шефа в Канада.Сега дайте да плащаме за грешките на хотелиерите,ами не не съм съгласна.Както ми каза тогава шефка на банка"Да си мислила госпожо,всеки си плаща за грешките".
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите ,да не се оплакват,те са си виновни!Аз,ако отида в техните хотели и две седмици ,спа,ям и пия на корем,дали ще се съгласят ,да им платя след 2месеца?Сигурен съм ,че няма,но щом са британци за тях може!
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хах да ви е!! Кефя се само защото натискахте да се забрани къмпингуването навсякъде по морето. Ще се смея с кеф на новината за всеки фалирал мизерен хотел заградил плажните ивици и съсъпал дюните при строежа си!!!
14
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недопустимо е държавата да подпомага частния бизнес директно или с данъчни облекчения само за определени кръгове. Ако ще се опрощават данъци, искам и моите да бъдат опростени!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива новини ми повдигат настроението
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томас Кук били принуждавали...Така е, след като този бизнес е на мутрите, които нямат мозък в главата и чакат някой да им снесе. Е снесоха им изненада, само да не решат с нашите пари да им покриват загубите. Никой не ги е карал да сключват подобни договори.
11
2
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Доставките и извозването на пияни англичани ще намалее. По-малко камариерки ще бъдат ритани в главите. Ще намалее също така броят на скачащите от балкони, а проститутките ще пуснат промоции. Примерно 2 на цената на една...
10
1
 
39
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Която мутра без акъл е имала договор само с един туроператор т.е. не си е диверсифицирала приходите да фалира и да се приключва с глупаците в тоя бизнес.Принципа на диверсификация се учи в първите часове на училищата и университетите по икономика.Ама като си джиткаме с поршето по крайморската алея и сме качили две силиконки до нас, не се сещаме, да отидем да понаучим нещо. На него акъл му не требе!
9
3
 
27
 
! Отговори
Хлебопроизводител преди 4 години
Сега и ние ще вдигнем ляба с 50 стотинки заради фалита на Томас Кук. Съвременния бизнес е скачени съдове. Кат го няма Томас Кук търпим загуби, Тея ядяха много ляб